Anita Salomonsson Foto: Kjell Hanseklint

 

18/9 Anita Salomonsson

Anita Salomonsson (född 1935) kommer från Hjoggböle i Västerbotten, och är numera bosatt i Umeå. Anita har skrivit tretton böcker om hembygdens folk i gången tid. En storartad litterär insats. Den senaste Ängeln i Posthuset som antytts att den kan komma att bli den sista, handlar om halvmostern Elina. Elina föddes 1894. Pappan, klockmästaren, sköter även posthanteringen i byn. Elina har efter konfirmationen börjat hjälpa honom med posten, och när pappan dör efter sviterna av fallet från en köksstol (!) tar hon lojalt över hela ansvaret.

 

 

 

 

Agneta Pleijel Foto: Göran Segeholm

 

16/10 Agneta Pleijel

Agneta Pleijel, född i Stockholm 1940, uppvuxen i Stockholm, Lund och USA, är numera sen länge tillbaka i sin födelsestad. Det stora genombrottet kom nog med romanen Vindspejare (1987). Agneta har sedan skrivit flera romaner. Hon återvände därefter till dramatiken och utgav också en ny diktsamling, Mostrarna och andra dikter (2004). Men hösten 2006 var Agneta Pleijel tillbaka i prosan med motiv från ett historiskt Stockholm, Drottningens Chirurg. Därefter följde Kungens komediant och den tredje och sista delen, Syster och bror. Agneta har mottagit fler litterära priser som Selma Lagerlöfpriset och Övralidspriset. Lord Nevermore nominerades till Nordiska Rådets stora pris. Hennes självbiografiska bok Spådomen som utkom 2015 blev nominerad till Augustpriset. Agneta Pleijel är nu aktuell med fortsättningen Doften av en man.

 

 

 

 Ann Helen Laestadius Foto: Stefan Tell

 

23/10 Mångfaldsvecka – Ann-Helen Laestadius

Ann-Helen är född i Kiruna 1971 men bor i Solna sedan 1999. Hon har jobbat som journalist sedan 1990. Numera är Ann-Helen frilansjournalist och skriver främst böcker om samer och de andra nationella minoriteterna. Hennes första bok Sms från Soppero kom ut 2007. I juni 2016 släpptes hennes senaste ungdomsbok "Tio över ett" som handlar om Kirunaflytten. Hur mår egentligen kirunaborna när deras stad rivs? Böckerna handlar om samisk identitet och vad det innebär att förlora eller kanske förnekas ett språk, men också om lyckan i att leva i två kulturer. Vad händer om man inte accepteras i någon av kulturerna? Hur vågar man stå upp för sig själv? Ett samarrangemang med Kultur, Park och Fritid, Piteå kommun och fritt inträde för alla.

 

 

 

 Sven Teglund Foto: Pär Olofsson

 

 6/11 Sven Teglund 

 Sven Teglund, konstnär och bloggare, bor på Porsön i Luleå. Arbetar i huvudsak i akvarell men måleriet sker oftast i projekt där olika kulturella teman lyfts och kombineras med andra uttryck. Sven har även ett långt yrkesliv bakom sig inom socialtjänsten. Hösten 2016 var han aktuell med Ensamheten värst. Boken handlar om Siri Johansson, född 1918, levde som hemmafru i ångermanländska bruksorten Husum. När hennes make dör 1990 började hon skriva dagbok, Siri Johansson virkade nästan varje dag under hela sitt liv. De många dukar hon lämnade efter sig togs tillvara av sonen och konstnären Sven Teglund, som målat av virkningarna i akvarell.

 

 

 

 

 

Catharina Nordin Foto: Luleå tekniska universitet

 

13/11 Catharina Nordin

Catharina Nordin, norrbottning och bosatt i Piteå,
är fysioterapeut (sjukgymnast) som disputerade 2016 med avhandlingen
"Patient participation in and treatment effects of multimodal
rehabilitation and the web behaviour change program for activity"
("Patientdelaktighet och behandlingseffekter i multimodal rehabilitering
och webbaserat beteendeförändringsprogram för aktivitet"). Drygt 30 år som
fysioterapeut vid en hälsocentral har medfört många möten med personer med
smärtproblem. Att utveckla teamrehabilitering vid smärta har varit en viktig
del i arbetet. Utgångspunkten för hennes forskning var att förstå mer om
personers erfarenheter av delaktighet i sin smärtrehabilitering. Avhandlingen
visar att känslor, tankar, och beteenden i mötet mellan patient och vårdpersonal
är grundläggande för personers upplevelse av patientdelaktighet. Catharina har
också studerat patienters erfarenheter av delaktighet i ett webbaserat
behandlingsprogram vid smärta.


 

 


 

 

 Yukiko Duke Foto: Anna Widoff

 

Kura Skymning, vi bjuder på glögg och pepparkakor

27/11 Yukiko Duke

Skönlitteratur har länge varit av central betydelse för Yukiko Duke. Sedan 2002 är hon litteraturrecensent i SVT:s Gomorron Sverige. Hon har även varit verksam som krönikör och kulturredaktör i Tidningen Vi och ICA-kuriren. År 2011 blev hon redaktör för litteraturtidskriften Vi läser. Från 2015 är hon konstnärlig ledare för den årliga internationella litteraturfestivalen Stockholm LiteratureModerna museet. Hon är också ofta anlitad som moderator i olika litterära sammanhang.