22 januari - Karin Alfredsson

Karin Alfredsson är journalist och författare. Hon har skrivit femton böcker, bland andra deckarserien om läkaren Ellen Elg som arbetar i olika länder i världen. Den aktuella romanen Skrik tyst så inte grannarna hör utspelar sig i det hus där Karin bodde tillsammans med sin man under de tre år hon arbetade som regionchef för biståndsorganisationen We Effect i Lusaka, Zambia. Boken handlar om mäns våld mot kvinnor, om orättvisor, systerskap – och häxeri. – Jag skriver för att förändra världen, åtminstone lite, säger hon.

 

 

 

5 februari - Ewa Rosendahl

Ewa, återvändande Pitebo, har under många år jobbat som folkbildare inom Sensus studieförbund. .Där jobbade Ewa med att anordna kulturprogram, studiecirklar, kurser, galor och olika projekt. Ett av de mer spännande projekten var: Svenska Kyrkan öppnar Portarna, i samarbete med Luleå stift. Våren 2014, startade Ewa företaget Kreatewa. Kreatewa erbjuder personliga föredrag/livsberättelser, gärna i dialog med deltagarna. Ewa har skrivit två böcker – Den smala vägen och Behöver du en pausknapp?

 

 

 

 

19 februari - Åsa Moberg

Åsa Moberg journalist, översättare och författare är född i Piteå 1947 och uppvuxen på Lidingö. Hon var kolumnist på Aftonbladet 1968 – 1980 med inriktning på kvinnofrågor, sociala frågor, miljö och energi. Åsa Moberg var starkt engagerad i Folkkampanjen mot kärnkraft. Hon har översatt böcker av Simone de Beauvoir från franska till svenska: Mandarinerna och tillsammans med Eva Gothlin, Det andra Könet.  Hon har också skrivit en rad egna böcker bland annat på temat psykisk ohälsa. Åsa Moberg är aktuell just nu med sina memoarer Livet.

 

 

 

5 mars - Mats Strandberg

Mats Strandberg är född 1976 och växte upp i Fagersta i Bergslagen. Han har älskat skräckgenren sedan han upptäckte Stephen King som barn. Sin nya bok Hemmet kallar han för en Exorcisten med ombytta roller och utan katolska präster. Strandberg fick sitt stora genombrott med världssuccén Engelsforstrilogin (Cirkeln, Eld, Nyckeln) som han skrev tillsammans med Sara Bergmark Elfgren. Den första delennominerades till Augustpriset och hyllades av en enig kritikerkår. År 2015 kom hans första skräckroman, Färjan, som också den hyllats av kritiker och läsare, och som har sålts till ett flertal länder. En filmatisering är under utveckling. Under året 2016 kom första delen i hans egna barnboksserie om monstret Frank, illustrerad av Sofia Falkenhem. Monstret i natten, som hyllades av kritiker och läsare, följdes av Monstret på cirkusen och den tredje och sista delen, Monstret och människorna.

 

 

 

  

19 mars - Sven Olov Karlsson

Sven Olov Karlsson, född 1971 i Västmanland och uppvuxen där, är författare och journalist. Han debuterade med romanen Italienaren (2003) och har sedan dess gett ut två romaner, senast Porslinsfasaderna, nominerad till Augustpriset 2013, reportageböcker och novellsamlingen Västmanland, nominerad tidningen Vi: s litteraturpris samt Svenska Dagbladets litteraturpris 2015. Han har fått flera litterära priser, senast fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris. Sven Olov Karlsson är nu aktuell med reportageverket Brandvakten. Boken nominerades till Augustpriset i klassen årets bästa fackbok 2017, och skildrar den stora svenska skogsbranden 2014, samt dessa samband till globala klimatförändringar och ekonomiska nedskärningar i samhället.