Helena Zweigbergk, Foto: Thron Ullberg

16/9 Helena von Zweigbergk

Helena von Zweigbergk är författare, journalist och programledare. Hon leder programmet Oförnuft och känsla och är också känd från radioprogrammet Spanarna. Helena von Zweigbergk är aktuell med romanen ”Totalskada” och boken om saker – ”Grejen om saker”, två böcker som tematiskt berör varandra. Hon har skrivit fyra kriminalromaner: Det Gud inte såg, Kärleken skär djupa sår, Hon som bar skammen, Fly för livet och sju andra sorts romaner: Tusen skärvor tillit, Ur vulkanens mun, Sånt man bara säger, Anna och Mats bor inte här längre, Än klappar hjärtan, De behövande och Totalskada.

Foto: Thron Ullberg

 

Lena Einhorn, Foto: Agneta Håkansson 

30/9 Lena Einhorn

Lena Einhorn, (född 1954, Stockholm) började sin yrkesbana som läkare och har doktorsexamen i virologi och tumörbiologi. Lena har bytt yrkesbana och fortsatt som filmare, regissör och författare. Hon har vunnit flera priser för både dokumentärfilm och böcker. Just nu är Lena aktuell som vinnare av Delblancpriset 2019 och med den historiska romanen Geniet från Breslau (2018). Geniet från Breslau är en berättelse om den dramatiska kärlekshistorien mellan kemisterna Fritz Haber och Clara Immerwahr, och den turbulenta tid de levde i, den tid som ledde fram till första världskriget. Foto: Agneta Åkesson

 

Ingrid Karlberg, Foto: Sara Moritz

7/10 Ingrid Carlberg

Ingrid Carlberg är författare och journalist. Hon vann Augustpriset 2012 för sin bok om Raoul Wallenberg. Nu är hon tillbaka med berättelsen om Alfred Nobel och vägen till Nobelpriset, som utspelar sig i ett myllrande Europa på 1800-talet. Ingrid Carlberg var anställd på Dagens Nyheter 1990-2010. Hennes reportagebok om antidepressiva läkemedel, Pillret, kom 2008, nominerades till Augustpriset och blev mycket uppmärksammad. Ingrid Carlberg fick 2010 Svenska psykiatriska föreningens kulturpris och blev samma år medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet.  

Foto: Sara Moritz

 

Lasse Berg, Foto: Thron Ullberg

16/10 Lasse Bergh

Lasse Berg har i decennier beskrivit världen för oss i böcker, tv-filmer, reportage och radioprogram. Han har bland annat givit ut den prisbelönade boken Gryning över Kalahari : Hur människan blev människa som sålt i nästan 60 000 exemplar och nu även finns översatt till engelska. Därefter följde Skymningssång i Kalahari, som utkom i februari 2011 och nominerades till Augustpriset. I mars 2014 utkom den tredje och avslutande delen i Kalahariserien, Ut ur Kalahari : Drömmen om det goda livet. Nu är han aktuell med Ändå inte försvunnen – Om sorg, tröst och att vara människa (2019). I samarbete med Kontext, Luleå.

Foto: Thron Ullberg

 

Vigdis Hjorth, Foto: Agnete Brun 

13/11 Vigdis Hjorth

Vigdis Hjorth är en av Norges stora författare, med 30 utgivna böcker bakom sig i flera genrer. Med Arv och miljö (2018) väckte hon stor debatt i Norge, då det var oklart om boken var självbiografisk eller inte. Nu är hon aktuell med en specialskriven roman som ingår i ett unikt Ibsen-projekt, där hon valt att gestalta Hedda Gabler. I boken Henrik (2019) har Hedda blivit en man i vår tids Norge. I samarbete med Föreningen Nordens 100 års jubileum och den Nordiska litteraturvecka som hålls 11-17 november 2019..

Foto: Agnete Brun.

 

Yukiko Duke, Foto Linnea Lundström 

2/12 Kura skymning med Yukiko Duke

Yukiko Duke är känd litteraturkritiker och journalist, som besökt Ordmån flera gånger tidigare. Hon har recenserat böcker i SVT:s morgonprogram under många år och har också varit redaktör på tidskriften VI Läser. Hon skriver för SVD och har ett eget program på Youtube där hon presenterar både gamla och nyutkomna böcker.

Foto: Linnea Lundström