LÖRDAG 15 September 2018

13.00 Musik med Ronny Eriksson och Leo Holmberg
13.15 Uppvärmning med Marie Lundström och Ulph Nyström
13.30 Marie Lundström samtalar med David Väyrynen.
14.00 Kapitelslukarklanen BK berättar om sin bokklubb
14.15 Biblioteket informerar om utlåningskassar till bokcirklar                                                                        

 
14.30 - 15.30 Paus med fika


15.30 Musik med Ronny Eriksson och Leo Holmberg
15.45 Ulph Nyström i boksamtal med gäster och publik kring Linn Ullmanns självbiografiska roman ”De oroliga"

16.15 Marie Lundström samtalar med Majgull Axelsson
16.45 Avslutande musik med Ronny Eriksson och Leo Holmberg

 

8/10  Fredrik Elgh

En tidsmaskin till 1700-talet - Pehr Stenbergs levernesbeskrivning

Fredrik Elgh, professor vid Umeå universitet, föreläser om en spännande självbiografi från den gustavianska tiden. Pehr Stenberg (1758-1824), en enkel bondpojk från Stöcke utanför Umeå och som studerade 10 år vid Åbo universitet, skrev detaljrikt, livfullt och öppenhjärtigt om sitt liv och sin tid i en 5 000-sidig självbiografi som nyligen utgivits i fem band. I samarbete med Folkuniversitetet.

 

22/10 Åke Lundgren

Lundgren debuterade 1981 med den prisvinnande romanen Långa lappflickan-sägnen om Stor-Stina i Bra Böckers berättartävling. Produktionen omfattar såväl romaner som dokumentära böcker och pjäser. Lundgren föddes i utkanten av Kusmark, i bydelen Björnmoran, där föräldrarna drev ett litet jordbruk. Senast aktuell boken Panorama en dokumentär roman och författarens 27:e bok. Boken handlar om den sjuttonårige tysken Carl Franke förälskar sig i den fjortonåriga lindanserskan Josephina Riégo.

 

5/11 Linnea Axelsson

Född 10 december 1980 i Porjus i Jokkmokks kommun, är en svensk författare och konstvetare. Linnea Axelsson disputerade vid Umeå universitet 2009 på avhandlingen Omfattningar. Rummets och gränsens meningar. Linnea är nu närmast aktuell med boken Ædnan utgiven i mars 2018. En samling tysta ansikten fick Linnea Axelsson att skriva Ædnan, ett samiskt släktepos på ordknapp vers. Bland dem som får liv finns Ristin och hennes autistiske son, men också renskötare, städare och Sandra, en samtida aktivist. Hösten 2018 är Linnea nominerad till Augustpriset i den skönlitterära klassen samt nominerad till SvD:s litteraturpris.I samarbete med Folkuniversitetet.

 

19/11 Clas Svahn

Clas är utbildad vid Journalisthögskolan i Göteborg och är sedan 1990 anställd vid Dagens Nyheter. Han har tidigare arbetat som journalist på Norrbottens-Kuriren 1983–1990. Clas Svahn är internationell samordnare i riksorganisationen UFO-Sverige. Han har undersökt ovanliga fenomen och händelser sedan 42 år och är en kritisk men intresserad granskare av ”det okända”. Under 2012 och 2014 har han lett två expeditioner till sjön Nammajaure i Muddus nationalpark för att söka efter en sjunken så kallad spökraket som sågs landa där 1980, och en ny expedition är planerad till vintern 2018. Clas är aktuell med boken Det okända-Övernaturliga möten och fenomen som ges ut i september 2018.

 

Extra insatt program Torsdag

29/11 Karin Smirnoff

Karin Smirnoff, född 1964 och bosatt i Piteå, är en tidigare journalist och fotograf, numera ägare av ett trävaruföretag, och romandebutant med ”Jag for ner till bror” på förlaget Polaris. Tre veckor hann det gå från det att Karin Smirnoffs debutroman gavs ut till att den blev nominerad till Augustpriset i den skönlitterära klassen.Jag for ner till bror är en ovanligt säker debut som inte ber om ursäkt för någonting. Den har sin egen logik och sin egenbistra, råbarkade skönhet. Borås Tidning. Smirnoff sällar sig med största naturlighet till en Sara Lidman, Torgny Lindgren och Nikanor Teratologen, men med en heltigenom egen ton och djupsvart humor. SydsvenskaDagbladet.  Hon är en sällsynt berättarbegåvning med både bredd och skärpa. Aftonbladet   Jag for ner till bror är en ovanligt säker debut som inteber om ursäkt för någonting. Den har sin egen logik och sin egen bistra,råbarkade skönhet. Boken handlar om Jana som har återvänt till byn som hon lämnade för många år sedan, tar jobb i hemtjänsten och försöker försonas med våldsamma händelser i barndomen. Hon hälsar på sin bror som håller på att supa ihjäl sig. Hon träffar konstnären John och inleder en passionerad men destruktiv relation. Detta extra program sker i samarbete med bokförlaget Polaris.

 

 

 

  

3/12 Kura Skymning med Kerstin Wixe

Kerstin Wixe utbildade sig till fotograf på Kalix folkhögskola 1971–1972. Kerstin har sedan 2007 framförallt producerat litteraturprogram i Sveriges Radio P1. Kerstin är sedan början av 2000-talet "ständig samtalsledare" på KontextLuleås litterära scen, som bedrivs med stöd från Kulturrådet och Luleå kommun. I mer än 40 år har Kerstin Wixe hörts i radion. Och nu prisas den rutinerade journalisten vid en ceremoni på Drottningholms slott. Tisdagen den 6 juni 2018 tog Kerstin emot hans majestät konungens medalj, 5:e storleken i högblått band, för sina framstående insatser som kulturjournalist.